embrum
11-11-14, 17:21
Czosnkowe krewetki z papryką na ostro
Składnik Logo Ilość Czego
oliwa z oliwek 60 mililitrów
czerwona papryka w proszku 1/2 łyżek deserowych
czosnek świeży 4 ząbki
krewetki 450 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
chilli 1 szczypta
Wykonanie:
Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy cienko lub siekamy. Czosnek i paprykę wrzucamy na rozgrzany olej, uważając by czosnek się nie przypalił tylko lekko zrumienił. Do tego dodajemy obrane i gotowane krewetki (różowe), które wcześniej posypujemy solą, pieprzem i chilli. Całość dokładnie ale delikatnie zamieszać. Podgrzewać krewetki przez minutę na średnim ogniu, potem dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i znowu zamieszać. Po kolejnej minucie krewetki są gotowe do podania.
Składnik Logo Ilość Czego
oliwa z oliwek 60 mililitrów
czerwona papryka w proszku 1/2 łyżek deserowych
czosnek świeży 4 ząbki
krewetki 450 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
chilli 1 szczypta
Wykonanie:
Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy cienko lub siekamy. Czosnek i paprykę wrzucamy na rozgrzany olej, uważając by czosnek się nie przypalił tylko lekko zrumienił. Do tego dodajemy obrane i gotowane krewetki (różowe), które wcześniej posypujemy solą, pieprzem i chilli. Całość dokładnie ale delikatnie zamieszać. Podgrzewać krewetki przez minutę na średnim ogniu, potem dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i znowu zamieszać. Po kolejnej minucie krewetki są gotowe do podania.