embrum
11-11-14, 17:18
Cukinia faszerowana na ostro
Składniki
2 duże cukinie
3 świeże papryczki chilli
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
4 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (dla miłośników wyjątkowo ostrych potraw)
folia aluminiowa
Etapy przygotowania
Cukinie umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć w środku. Miąższ pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać oraz drobno posiekać. Papryczki umyć, odciąć szypłki, a następnie drobno posiekać. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić miąższ cukini, cebulę, czosnek i papryczki. Podsmażyć aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrant pomidorowy i wymieszać. Następnie dodać ugotowany ryż i znów wymieszać. Doprawić solą, pieprzem ( i opcjonalnie ostrą mieloną papryką). Cukinie napełnić farszem. Każdą połówkę dokładnie owinąć folią aluminiową. (Jeżeli będą "dziury" cukinia może się przypalić). Piec na rozgrzanym grillu ok 30 minut, aż farsz będzie gorący, a cukinie zmiękną. Cukinie można też upiec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, (bez folii) w piekarniku, w temperaturze 150 stopni ok 25 minut.
Składniki
2 duże cukinie
3 świeże papryczki chilli
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
4 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (dla miłośników wyjątkowo ostrych potraw)
folia aluminiowa
Etapy przygotowania
Cukinie umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć w środku. Miąższ pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać oraz drobno posiekać. Papryczki umyć, odciąć szypłki, a następnie drobno posiekać. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić miąższ cukini, cebulę, czosnek i papryczki. Podsmażyć aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrant pomidorowy i wymieszać. Następnie dodać ugotowany ryż i znów wymieszać. Doprawić solą, pieprzem ( i opcjonalnie ostrą mieloną papryką). Cukinie napełnić farszem. Każdą połówkę dokładnie owinąć folią aluminiową. (Jeżeli będą "dziury" cukinia może się przypalić). Piec na rozgrzanym grillu ok 30 minut, aż farsz będzie gorący, a cukinie zmiękną. Cukinie można też upiec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, (bez folii) w piekarniku, w temperaturze 150 stopni ok 25 minut.