embrum
11-11-14, 17:00
Potrawka z kurczaka z ryżem
Składniki
1 kurczak (1 kg)
1/2 I bulionu z kury
1 cebula, 1 li¶ć laurowy pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła, 2 łyżki m±ki
250 g pieczarek
1 łyżeczka siekanych kaparów
250 g gotowanych szparagów
100 g krewetek
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
1
Kurczaka umyć, podzielić na 6 czę¶ci i włożyć do garnka. Zalać bulionem, gotować wraz z cebul±, li¶ciem laurowym i włoszczyzn±.
2
Wystudzone mięso obrać ze skóry i ko¶ci, po czym pokroić na 2 cm kawałki.
3
M±kę przesmażyć na ma¶le, na małym ogniu. Dodać 1/2 l bulionu z kury, wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu.
4
4 Oczyszczone grzyby wkroić do sosu i doprowadzić do wrzenia. Dodać kapary, mięso, szparagi i krewetki. Ponownie zagrzać.
5
Potrawkę na chwilę odstawić, posolić i oprószyć pieprzem. Przygotować pier¶cień z ryżu.
Składniki
1 kurczak (1 kg)
1/2 I bulionu z kury
1 cebula, 1 li¶ć laurowy pęczek włoszczyzny
2 łyżki masła, 2 łyżki m±ki
250 g pieczarek
1 łyżeczka siekanych kaparów
250 g gotowanych szparagów
100 g krewetek
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
1
Kurczaka umyć, podzielić na 6 czę¶ci i włożyć do garnka. Zalać bulionem, gotować wraz z cebul±, li¶ciem laurowym i włoszczyzn±.
2
Wystudzone mięso obrać ze skóry i ko¶ci, po czym pokroić na 2 cm kawałki.
3
M±kę przesmażyć na ma¶le, na małym ogniu. Dodać 1/2 l bulionu z kury, wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu.
4
4 Oczyszczone grzyby wkroić do sosu i doprowadzić do wrzenia. Dodać kapary, mięso, szparagi i krewetki. Ponownie zagrzać.
5
Potrawkę na chwilę odstawić, posolić i oprószyć pieprzem. Przygotować pier¶cień z ryżu.