embrum
11-11-14, 16:57
Koperkowe roladki z kurczaka
Składniki:
1 pęczek koperku
3 pojedyncze filety z kurczaka
czosnek granulowany
sól
3 łyżki ¶mietany 18%
½ łyżki m±ki pszennej
Sposób wykonania:
Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i sol±. Zwin±ć roladki i spi±ć je wykałaczkami lub zwi±zać delikatnie nitk±. Gotowe roladki przełożyć na gor±cy olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyci±gn±ć i wyj±ć z nich wykałaczki b±dĽ zdj±ć nitkę. Do około 1/3 szklanki wody dodać ¶mietanę i m±kę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcze¶niej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Składniki:
1 pęczek koperku
3 pojedyncze filety z kurczaka
czosnek granulowany
sól
3 łyżki ¶mietany 18%
½ łyżki m±ki pszennej
Sposób wykonania:
Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i sol±. Zwin±ć roladki i spi±ć je wykałaczkami lub zwi±zać delikatnie nitk±. Gotowe roladki przełożyć na gor±cy olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyci±gn±ć i wyj±ć z nich wykałaczki b±dĽ zdj±ć nitkę. Do około 1/3 szklanki wody dodać ¶mietanę i m±kę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcze¶niej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać.