embrum
11-11-14, 16:55
brukselka w sosie ¶mietanowym
Składniki
*80 dag brukselki
*łyżka masła
*łyżka m±ki
*3/4 szkl ¶mietany 18%
*sok z cytryny
*cukier,sól,pieprz
Etapy przygotowania
Brukselkę po oczyszczeniu oraz umyciu ugotować w osolonym wrz±tku tak,aby pozostała półtwarda.W rondlu stopić masło,dodać m±kę i zasmażyć na biało.Stale mieszaj±c rozprowadzić sos,przyprawić go sol±,cukrem,pieprzem i sokiem z cytryny.W tym sosie udusić brukselkę do miękko¶ci.Podawać posypan± natk± pietruszki.
Składniki
*80 dag brukselki
*łyżka masła
*łyżka m±ki
*3/4 szkl ¶mietany 18%
*sok z cytryny
*cukier,sól,pieprz
Etapy przygotowania
Brukselkę po oczyszczeniu oraz umyciu ugotować w osolonym wrz±tku tak,aby pozostała półtwarda.W rondlu stopić masło,dodać m±kę i zasmażyć na biało.Stale mieszaj±c rozprowadzić sos,przyprawić go sol±,cukrem,pieprzem i sokiem z cytryny.W tym sosie udusić brukselkę do miękko¶ci.Podawać posypan± natk± pietruszki.