embrum
11-11-14, 16:51
Muszelki nadziewane mięsem i zapiekane
Składniki:
1 opakowanie makaronu "duże muszle"
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
2 cebule białe
1 łyżeczka bazylii
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
10 dag utartego żółtego sera
4 łyżki oleju
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżki keczupu
sól do smaku
Sos:
1/2 l śmietany 30%
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka pieprzu czosnkowego
1 cebula biała
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Nadzienie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i liść laurowy
smażymy na oleju na wolnym ogniu około 20 minut.
Doprawić bazylią, Vegetą, czosnkiem,
solą, pieprzem i keczupem.
Dusimy jeszcze przez około 10 minut.
Przygotowanie sosu:
Rumienimy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Zalewamy śmietaną
i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Nadziewamy muszelki ostudzonym mięsem.
Nadziewane muszelki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem.
Posypujemy utartym żółtym serem. Naczynie wstawiamy
do nagrzanego (2000 C) piekarnika i zapiekamy około 20 minut.
Składniki:
1 opakowanie makaronu "duże muszle"
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
2 cebule białe
1 łyżeczka bazylii
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
10 dag utartego żółtego sera
4 łyżki oleju
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżki keczupu
sól do smaku
Sos:
1/2 l śmietany 30%
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka pieprzu czosnkowego
1 cebula biała
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Nadzienie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i liść laurowy
smażymy na oleju na wolnym ogniu około 20 minut.
Doprawić bazylią, Vegetą, czosnkiem,
solą, pieprzem i keczupem.
Dusimy jeszcze przez około 10 minut.
Przygotowanie sosu:
Rumienimy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Zalewamy śmietaną
i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Nadziewamy muszelki ostudzonym mięsem.
Nadziewane muszelki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem.
Posypujemy utartym żółtym serem. Naczynie wstawiamy
do nagrzanego (2000 C) piekarnika i zapiekamy około 20 minut.