embrum
11-11-14, 16:47
Pieczeń nadziewana z warzywami
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej
- 40 g boczku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 12 konserwowych karczochów
- 270 g konserwowej marchwi
- 250 g konserwowej fasoli
- 250 g konserwowych grzybów
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 450 g frytek
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- 200 g masła, 2 żółtka
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- odrobina wywaru ziołowego w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Procedura:
Przygotować wszystkie składniki. Mięso ponakłuwać, naszpikować pokrojonym w paski boczkiem, natrzeć olejem wymieszanym z papryką i upiec.
Na wysmarowanej masłem patelni ułożyć karczochy nafaszerowane warzywami oraz grzybami, polać roztopionym i masłem, posypać pietruszką i przykryć.
Przyrządzić sos i dbać o to, by nie wystygł. Mięso przykryć i dopiec.
Warzywa powoli podgrzać. Na tłuszczu usmażyć frytki.
Mięso pokroić na porcje, posolić i wraz z warzywami ułożyć na półmisku. Sos i frytki podawać oddzielnie.
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej
- 40 g boczku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 12 konserwowych karczochów
- 270 g konserwowej marchwi
- 250 g konserwowej fasoli
- 250 g konserwowych grzybów
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 450 g frytek
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- 200 g masła, 2 żółtka
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- odrobina wywaru ziołowego w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Procedura:
Przygotować wszystkie składniki. Mięso ponakłuwać, naszpikować pokrojonym w paski boczkiem, natrzeć olejem wymieszanym z papryką i upiec.
Na wysmarowanej masłem patelni ułożyć karczochy nafaszerowane warzywami oraz grzybami, polać roztopionym i masłem, posypać pietruszką i przykryć.
Przyrządzić sos i dbać o to, by nie wystygł. Mięso przykryć i dopiec.
Warzywa powoli podgrzać. Na tłuszczu usmażyć frytki.
Mięso pokroić na porcje, posolić i wraz z warzywami ułożyć na półmisku. Sos i frytki podawać oddzielnie.