Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Faszerowane pomidory i ogórki



embrum
08-11-14, 14:20
Faszerowane pomidory i ogórki
Składniki:



3 strąki kolorowej papryki
1 mała cukinia
1-2 małe ostre papryczki chilli
10 dag ryżu
1 jajko
1 posiekany ząbek czosnku
świeża kolendra
4 pomidory
2 ogórki
20 dag sera żółtego
Sól, pieprz, curry, sok z połowy limonki, olej


Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z połowy limonki, solą, pieprzem oraz curry.

Pomidory i ogórki umyć. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ogórki pokroić na ćwiartki i wydrążyć miąższ. Warzywa napełnić przygotowanym farszem i posypać startym żółtym serem. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC.

Nasza rodzina uwielbia warzywa, dlatego bardzo często goszczą one na naszym stole. Aby nam się nie znudziły ciągle wymyślam nowe potrawy. W takiej postaci bardzo nam smakują.