embrum
08-11-14, 14:11
Żeberka w sosie śliwkowym
Składniki:
800 g żeberek
2 cebule
100 ml wytrawnego, czerwonego wina
200 g śliwek suszonych
50 ml oleju
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego
1⁄2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka majeranku
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso natrzyj solą, pieprzem, cynamonem, majerankiem, obydwoma rodzajami papryki i odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim żeberka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek z cebulą i smaż kolejne 5 minut. Następnie wlej wino, dodaj śliwki i duś do czasu, aż wino odparuje o połowę. Wówczas dolej bulion i duś całość około 40 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem dopraw potrawę pieprzem i solą. Podawaj z ulubionymi warzywami.
Składniki:
800 g żeberek
2 cebule
100 ml wytrawnego, czerwonego wina
200 g śliwek suszonych
50 ml oleju
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego
1⁄2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka majeranku
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso natrzyj solą, pieprzem, cynamonem, majerankiem, obydwoma rodzajami papryki i odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim żeberka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie dodaj czosnek z cebulą i smaż kolejne 5 minut. Następnie wlej wino, dodaj śliwki i duś do czasu, aż wino odparuje o połowę. Wówczas dolej bulion i duś całość około 40 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem dopraw potrawę pieprzem i solą. Podawaj z ulubionymi warzywami.