embrum
08-11-14, 14:08
Kluseczki dyniowe
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
200 g dyni
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1,5 szklanki m±ki pszennej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 szklanka ¶mietany
Listki mięty lub melisy, olej, sól
Przygotowanie:
200 g dyni pokroić w kostkę i ugotować w posłodzonej wodzie, odcedzić.
Puree z dyni przełożyć do miski, dodać jajka, cynamon, 2 łyżki cukru i obie m±ki. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnku zagotować wodę z sol± i odrobin± oleju. Nabierać łyżk± porcje ciasta i wkładać je do wrz±tku. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować na talerz łyżk± cedzakow±.
¦mietanę wymieszać z 1 łyżk± cukru. Kluseczki dyniowe podawać polane słodk± ¶mietan± i z ugotowanymi na słodko kostkami dyni oraz udekorowane listkami mięty lub melisy.
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
200 g dyni
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1,5 szklanki m±ki pszennej
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 szklanka ¶mietany
Listki mięty lub melisy, olej, sól
Przygotowanie:
200 g dyni pokroić w kostkę i ugotować w posłodzonej wodzie, odcedzić.
Puree z dyni przełożyć do miski, dodać jajka, cynamon, 2 łyżki cukru i obie m±ki. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnku zagotować wodę z sol± i odrobin± oleju. Nabierać łyżk± porcje ciasta i wkładać je do wrz±tku. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować na talerz łyżk± cedzakow±.
¦mietanę wymieszać z 1 łyżk± cukru. Kluseczki dyniowe podawać polane słodk± ¶mietan± i z ugotowanymi na słodko kostkami dyni oraz udekorowane listkami mięty lub melisy.