PDA

Zobacz pełną wersję : Faszerowane bakłażany



embrum
22-10-14, 17:23
Faszerowane bakłażany

Składniki

2 bakłażany

5 łyżek oleju

cebula

20 dag mielonej baraniny

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

3 pomidory

3 łyżki soku z cytryny

sól
sposób wykonania:

Obierz bakłażany, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż środek. Bakłażany posyp solą i odstaw je. Po 20 min wytrzyj je do sucha ręcznikiem papierowym (w ten sposób pozbędziesz się goryczki). Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Cebulę obierz, poszatkuj, a potem zeszklij. Dodaj mięso, smaż 15 min, a następnie dorzuć gałkę muszkatołową i pokrojony drobno miąższ bakłażanów. Włóż bakłażany do naczynia żaroodpornego i zalej połową szklanki wody, wrzuć pokrojone drobno pomidory bez skóry, wlej sok z cytryny. Piecz pół godziny pod przykryciem w temperaturze 180 st. C.