PDA

Zobacz pełn± wersję : Pizza z mozzarell± i szynk±



embrum
22-10-14, 17:16
ciasto:

1 szklanka m±ki pszennej razowej

˝ szklanki wody

7 g ¶wieżych drożdży

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka soli



dodatki:

kilka plastrów mozzarelli

szynka

sos pomidorowy
sposób wykonania:



Drożdże rozpu¶ć w ciepłej wodzie, odstaw na 5-10 minut. 

M±kę wymieszaj z sol±, dodaj rozczyn i oliwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i odstaw do wyro¶nięcia. Uformuj pizzę, pozostawiaj±c grubszy brzeg, by sos nie wyciekł.

Na spód wyłóż sos pomidorowy, szynkę i mazzarellę lub inne dodatki według uznania.

Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 230şC.


Sos pomidorowy - przygotowanie

Naszykuj 2 pomidory bez skórki (mog± być z puszki), ok. 2 łyżki oliwy, z±bek czosnku, sól, pieprz, bazylię, oregano. Wszystkie składniki zmiksuj na sos, dopraw według uznania.