embrum
22-10-14, 17:16
ciasto:
1 szklanka m±ki pszennej razowej
˝ szklanki wody
7 g ¶wieżych drożdży
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soli
dodatki:
kilka plastrów mozzarelli
szynka
sos pomidorowy
sposób wykonania:
Drożdże rozpu¶ć w ciepłej wodzie, odstaw na 5-10 minut.
M±kę wymieszaj z sol±, dodaj rozczyn i oliwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i odstaw do wyro¶nięcia. Uformuj pizzę, pozostawiaj±c grubszy brzeg, by sos nie wyciekł.
Na spód wyłóż sos pomidorowy, szynkę i mazzarellę lub inne dodatki według uznania.
Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 230şC.
Sos pomidorowy - przygotowanie
Naszykuj 2 pomidory bez skórki (mog± być z puszki), ok. 2 łyżki oliwy, z±bek czosnku, sól, pieprz, bazylię, oregano. Wszystkie składniki zmiksuj na sos, dopraw według uznania.
1 szklanka m±ki pszennej razowej
˝ szklanki wody
7 g ¶wieżych drożdży
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soli
dodatki:
kilka plastrów mozzarelli
szynka
sos pomidorowy
sposób wykonania:
Drożdże rozpu¶ć w ciepłej wodzie, odstaw na 5-10 minut.
M±kę wymieszaj z sol±, dodaj rozczyn i oliwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i odstaw do wyro¶nięcia. Uformuj pizzę, pozostawiaj±c grubszy brzeg, by sos nie wyciekł.
Na spód wyłóż sos pomidorowy, szynkę i mazzarellę lub inne dodatki według uznania.
Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 230şC.
Sos pomidorowy - przygotowanie
Naszykuj 2 pomidory bez skórki (mog± być z puszki), ok. 2 łyżki oliwy, z±bek czosnku, sól, pieprz, bazylię, oregano. Wszystkie składniki zmiksuj na sos, dopraw według uznania.