embrum
22-10-14, 17:10
Składniki
biały ser 60 dag
mleko 1 litr
sól 1 łyżeczka
masło 1/3 kostki
żółtko jaja 1 szt
kminek mielony 1 łyżka
Sposób przyrządzenia
Ser zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, mleko zagotować na małym ogniu i wrzucić przygotowany ser i całość zagotować około 5 minut, następnie ser odcedzić na sicie. Między czasie w garnuszku roztopić masło dodać ser z dodatkiem żółtka i porządnie wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać kminek i zagotować nie przerywając mieszania. Gotowy ser odłożyć w chłodne miejsce do ostygnięcia.
biały ser 60 dag
mleko 1 litr
sól 1 łyżeczka
masło 1/3 kostki
żółtko jaja 1 szt
kminek mielony 1 łyżka
Sposób przyrządzenia
Ser zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, mleko zagotować na małym ogniu i wrzucić przygotowany ser i całość zagotować około 5 minut, następnie ser odcedzić na sicie. Między czasie w garnuszku roztopić masło dodać ser z dodatkiem żółtka i porządnie wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać kminek i zagotować nie przerywając mieszania. Gotowy ser odłożyć w chłodne miejsce do ostygnięcia.