PDA

Zobacz pełną wersję : Filet z kurczaka z soczewicą, warzywami i kremem balsamico



embrum
22-10-14, 16:31
600 g filetu z kurczaka100 ml białego wytrawnego wina1 cukinia1 czerwona papryka1/2 bakłażana100 g pieczarek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku200 g soczewicy2 listki laurowe1 l rosołu z kury3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżego tymianku60 ml kremu balsamicosólpieprzFilet z kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.Soczewicę z dodatkiem listka laurowego ugotuj na sypko w rosole z kury.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodawaj kolejno rozdrobniony czosnek, cukinię, paprykę, bakłażana i pieczarki. Podsmaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dopraw solą i pieprzem.Na drugiej patelni, na reszcie oliwy podsmaż na złoty kolor pokrojony filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, a następnie ?zgaś?, podlewając winem. Duś przez 5 minut, by sos się zredukował.Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i obficie skropione kremem balsamicznym.Przepis dla 4 osób