Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pyzy z mięsem mielonym



embrum
22-10-14, 15:09
Pyzy z mięsem mielonym - SKŁADNIKI:



[*=center]Farsz:






[*=center]
[*=center]1/2 kg szynki wierzowej bez kości
[*=center]1 cebula
[*=center]1 jajko
[*=center]oliwa
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]pieprz (http://gotujmy.pl/pieprz,skladnik-kulinarny,1557.html)
[*=center]Ciasto:
[*=center]2 kg ziemniaków
[*=center]1 jajko
[*=center]2 szklanki mąki (http://gotujmy.pl/maka,skladnik-kulinarny,1301.html)
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]Dodatkowo:
[*=center]20 dag boczku (http://gotujmy.pl/boczek,skladnik-kulinarny,1280.html) surowego










Pyzy z mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:
Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Ziemniaki obieram. Połowę gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Drugą połowę ścieram na tarce o małych oczkach i odciskam wodę. Mąkę przesiewam na stolnię dodaję przygotowane ziemniaki oraz jajko i sól. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki. Spłaczam. Na środek nakładam porcję farszu. Ciasto zlepiam w kulkę. Przygotowane pyzy wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 15 minut. Odcedzam i okraszam skwarkami z boczku.