Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi



embrum
22-10-14, 15:07
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi - SKŁADNIKI:



[*=center]40 dag mięsa mielonego z łopatki




[*=center]






[*=center]
[*=center]2 jajka
[*=center]1 cebula
[*=center]1 łyżka smalcu
[*=center]1 łyżka majonezu
[*=center]1/2 bułki kajzerki
[*=center]1 łyżeczka czosnku (http://gotujmy.pl/czosnek,skladnik-kulinarny,1295.html) granulowanego
[*=center]1 łyżka ziół (http://gotujmy.pl/ziola-prowansalskie,skladnik-kulinarny,1704.html) prowansalskich (http://gotujmy.pl/ziola-prowansalskie,skladnik-kulinarny,1704.html)
[*=center]przyprawa jarzynka
[*=center]gałka (http://gotujmy.pl/galka-muszkatolowa,skladnik-kulinarny,1573.html) muszkatołowa (http://gotujmy.pl/galka-muszkatolowa,skladnik-kulinarny,1573.html)
[*=center]pieprz (http://gotujmy.pl/pieprz,skladnik-kulinarny,1557.html)
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]bułka tarta
[*=center]olej do smażenia







Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi - PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu, ostudzić. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, 1 jajko, cebulę, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wszystko razem dokładnie wyrobić ( gdy masa mięsna jest zbyt wolna dodać odrobinę bułki tartej). Formować kotleciki, zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z przyprawą jarzynka i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.