PDA

Zobacz pełną wersję : Wstążki zapiekane z sosem szynkowym



embrum
22-10-14, 14:59
Wstążki zapiekane z sosem szynkowym - SKŁADNIKI:



[*=center]40 dag makaronu (wstążki)
[*=center]łyżka oliwy
[*=center]15 dag chudej szynki
[*=center]niewielka cebula
[*=center]małą łyżeczka musztardy
[*=center]łyżeczka sosu worcester
[*=center]1/4 łyżeczki sosu tabasco
[*=center]2 łyżki mąki (http://gotujmy.pl/maka,skladnik-kulinarny,1301.html)
[*=center]5 dag masła
[*=center]1/2 szklanki bułki tartej
[*=center]1/2 szklanki startego parmezanu
[*=center]1,5 szklanki bulionu
[*=center]2 szklanki mleka (http://gotujmy.pl/mleko,skladnik-kulinarny,1401.html)
[*=center]szklanka śmietany (http://gotujmy.pl/smietana,skladnik-kulinarny,1520.html)
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]pieprz (http://gotujmy.pl/pieprz,skladnik-kulinarny,1557.html)










Wstążki zapiekane z sosem szynkowym - PRZYGOTOWANIE:
W rondelku stopić masło, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i mlekiem, gotować na małym ogniu, aż sos się zgęstnieje. Wtedy dodać sosy worcester i tabasco oraz śmietanę rozkłóconą z musztardą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą. Szynkę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą porcję polewać sosem. Zapiekankę posypać bułką tartą wymieszaną z serem i wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Podawać natychmiast.