PDA

Zobacz pełną wersję : Makaron ze szpinakiem



embrum
22-10-14, 14:55
Makaron ze szpinakiem - SKŁADNIKI:



[*=center]makaron (ilość i rodzaj dowolne)




[*=center]






[*=center]
[*=center]ok. 150 g świeżego szpinaku
[*=center]1/2 kostki sera (http://gotujmy.pl/ser,skladnik-kulinarny,1775.html) feta
[*=center]1 świeży pomidor (http://gotujmy.pl/pomidor,skladnik-kulinarny,1266.html)
[*=center]5 ząbków czosnku (http://gotujmy.pl/czosnek,skladnik-kulinarny,1295.html)
[*=center]1 cebula
[*=center]pieprz (http://gotujmy.pl/pieprz,skladnik-kulinarny,1557.html) do smaku
[*=center]oliwa z oliwek (http://gotujmy.pl/oliwka,skladnik-kulinarny,1261.html)







Makaron ze szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem. Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem (lub mieszamy w garnku wszystko razem).