embrum
22-10-14, 14:51
Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - SKŁADNIKI:
[*=center]200 g makarony pióro Mamma Mia
[*=center]
[*=center]
[*=center]400 g twarogu z wiadra
[*=center]4 jajka
[*=center]łyżka otartej skórki z cytryny (http://gotujmy.pl/cytryna,skladnik-kulinarny,1760.html)
[*=center]łyżka świeżego soku z cytryny (http://gotujmy.pl/cytryna,skladnik-kulinarny,1760.html)
[*=center]4 połówki brzoskwini (http://gotujmy.pl/brzoskwinia,skladnik-kulinarny,1282.html) z puszki
[*=center]cukier waniliowy
[*=center]2 łyżki cukru
[*=center]szczypta soli (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]łyżka masła
[*=center]łyżka maku do wysypania formy
Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łyżką cukru do białości. Do takiej masy dodajemy serek, sok z cytryny i skórkę. Mieszamy w makaronem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki aby nie pokaleczyć piór. Formę smarujemy masłem i posypujemy makiem. Wykładamy połowę masy, na niej układamy pocięte w paski brzoskwinie i przykrywamy resztą masy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 min w 180 stopniach. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Po 45 min podkręcamy piekarnik na 220 pokrywamy zapiekankę pianą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy jak lekko ostygnie.
[*=center]200 g makarony pióro Mamma Mia
[*=center]
[*=center]
[*=center]400 g twarogu z wiadra
[*=center]4 jajka
[*=center]łyżka otartej skórki z cytryny (http://gotujmy.pl/cytryna,skladnik-kulinarny,1760.html)
[*=center]łyżka świeżego soku z cytryny (http://gotujmy.pl/cytryna,skladnik-kulinarny,1760.html)
[*=center]4 połówki brzoskwini (http://gotujmy.pl/brzoskwinia,skladnik-kulinarny,1282.html) z puszki
[*=center]cukier waniliowy
[*=center]2 łyżki cukru
[*=center]szczypta soli (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]łyżka masła
[*=center]łyżka maku do wysypania formy
Makaron zapiekany z serem i brzoskwinią - PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łyżką cukru do białości. Do takiej masy dodajemy serek, sok z cytryny i skórkę. Mieszamy w makaronem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki aby nie pokaleczyć piór. Formę smarujemy masłem i posypujemy makiem. Wykładamy połowę masy, na niej układamy pocięte w paski brzoskwinie i przykrywamy resztą masy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 min w 180 stopniach. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Po 45 min podkręcamy piekarnik na 220 pokrywamy zapiekankę pianą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy jak lekko ostygnie.