Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą



embrum
22-10-14, 14:41
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą - SKŁADNIKI:



[*=center]½ dyni (http://gotujmy.pl/dynia,skladnik-kulinarny,1298.html) Hokkaido






[*=center]
[*=center]200 g pieczarek (http://gotujmy.pl/pieczarka,skladnik-kulinarny,1442.html)
[*=center]½ czerwonej papryki (http://gotujmy.pl/papryka,skladnik-kulinarny,1436.html)
[*=center]1 cebula
[*=center]200 g kiełbasy podwawelskiej
[*=center]2 łyżki oleju
[*=center]1 łyżka octu
[*=center]1 łyżka koncentratu pomidorowego
[*=center]1 łyżeczka soli (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]½ łyżeczki słodkiej papryki (http://gotujmy.pl/papryka,skladnik-kulinarny,1436.html) mielonej
[*=center]1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
[*=center]½ łyżeczki suszonej szałwii










Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą - PRZYGOTOWANIE:
Dynię umyć, obrać i wydrążyć miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rozgrzanego rondla wrzucić cebulkę pokrojona w małą kostkę i zeszklić ją. Dodać dynię i również zeszklić. Wlać około ½ szklanki wody, przykryć i poddusić dynię. W między czasie pokroić paprykę w łupki około 2cm a następnie dodać ją do garnka. Pieczarki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do garnka i dusić z resztą warzyw. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Połączyć z resztą składników i dusić jeszcze prze 5-8 minut. W miedzy czasie w miseczce wymieszać ocet, sól koncentrat i pozostałe przyprawy. Dodać do garnka i dobrze wymieszać. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Smacznego!