embrum
22-10-14, 14:39
Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - SKŁADNIKI:
[*=center]1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
[*=center]
[*=center]15 dag dyni (http://gotujmy.pl/dynia,skladnik-kulinarny,1298.html)
[*=center]1/2 bułki kajzerki
[*=center]1 jajko
[*=center]2 łyżki posiekanego szczypiorku
[*=center]1 średnia cebula czerwona
[*=center]2 ząbki czosnku (http://gotujmy.pl/czosnek,skladnik-kulinarny,1295.html)
[*=center]1 łyżeczka przyprawy jarzynka
[*=center]pieprz (http://gotujmy.pl/pieprz,skladnik-kulinarny,1557.html)
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]bułka tarta
[*=center]olej do smażenia
Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - PRZYGOTOWANIE:
Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać jajko, posiekany szczypiorek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię, przyprawę jarzynka i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą ( gdy masa mięsna jest zbyt wolna dodać odrobinę bułki tartej). Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
[*=center]1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
[*=center]
[*=center]15 dag dyni (http://gotujmy.pl/dynia,skladnik-kulinarny,1298.html)
[*=center]1/2 bułki kajzerki
[*=center]1 jajko
[*=center]2 łyżki posiekanego szczypiorku
[*=center]1 średnia cebula czerwona
[*=center]2 ząbki czosnku (http://gotujmy.pl/czosnek,skladnik-kulinarny,1295.html)
[*=center]1 łyżeczka przyprawy jarzynka
[*=center]pieprz (http://gotujmy.pl/pieprz,skladnik-kulinarny,1557.html)
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html)
[*=center]bułka tarta
[*=center]olej do smażenia
Kotleciki mielone z dynią i szczypiorkiem - PRZYGOTOWANIE:
Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać jajko, posiekany szczypiorek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię, przyprawę jarzynka i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą ( gdy masa mięsna jest zbyt wolna dodać odrobinę bułki tartej). Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.