PDA

Zobacz pełną wersję : Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki



embrum
22-10-14, 14:36
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki - SKŁADNIKI:



[*=center]2 całe udka z kurczaka






[*=center]
[*=center]olej do smażenia
[*=center]sól (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html) do smaku
[*=center]2 łyżeczki przyprawy do mięs
[*=center]2 łyżki sosu teriyaki
[*=center]20 dkg wędzonego boczku (http://gotujmy.pl/boczek,skladnik-kulinarny,1280.html)
[*=center]1 duża cebula
[*=center]2 czubate łyżki pszennej (http://gotujmy.pl/maka-pszenna,skladnik-kulinarny,1664.html) mąki (http://gotujmy.pl/maka-pszenna,skladnik-kulinarny,1664.html)
[*=center]2 łyżki śmietany (http://gotujmy.pl/smietana,skladnik-kulinarny,1520.html) kremówki







Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki - PRZYGOTOWANIE:
Udka umyć, osuszyć, przekroić na pół. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć z obu stron solą, posypać przyprawą do mięs, polać sosem teriyaki. Mięso z obu stron zrumienić. Boczek pokroić w kostkę. Dodać go do mięsa, podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cebulę również dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażać kilka minut. Do mięsa z boczkiem i cebulą wlać 2 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować.