PDA

Zobacz pełną wersję : Krem pomarańczowy



embrum
22-10-14, 14:35
[*=center]Na ok 0,5l kremu:



[*=center]4 duże pomarańcze (http://gotujmy.pl/pomarancza,skladnik-kulinarny,1451.html)
[*=center]1 cytryna (http://gotujmy.pl/cytryna,skladnik-kulinarny,1760.html)
[*=center]220g cukru kryształu
[*=center]250g masła (http://gotujmy.pl/maslo,skladnik-kulinarny,1388.html)
[*=center]4 żółtka







Krem pomarańczowy- orange curd - PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny. Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Przelewamy do słoiczka i przestudzony przechowujemy w lodówce do tyg. czasu.