PDA

Zobacz pełną wersję : Serowe racuszki



embrum
22-10-14, 14:32
[*=center]Składniki:
[*=center]0,5 kg sera (http://gotujmy.pl/bialy-ser,skladnik-kulinarny,1278.html) białego (http://gotujmy.pl/bialy-ser,skladnik-kulinarny,1278.html),
[*=center]200 g kaszy (http://gotujmy.pl/kasza-manna,skladnik-kulinarny,1746.html) manny (http://gotujmy.pl/kasza-manna,skladnik-kulinarny,1746.html),
[*=center]1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*=center]1 cukier waniliowy,
[*=center]2 łyżki cukru,
[*=center]3 jajka,
[*=center]Szczypta soli (http://gotujmy.pl/sol,skladnik-kulinarny,1555.html),
[*=center]Rodzynki do środka (według uznania),
[*=center]Suszone morele (http://gotujmy.pl/morele,skladnik-kulinarny,1410.html) do środka (według uznania),
[*=center]Olej do smażenia.
[*=center]Cukier puder do posypania










Serowe racuszki - PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do oddzielnej miski przekładamy ser, kaszę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Do jednolitej masy dokładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy pokrojone suszone owoce. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy ciasto i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i porcjujemy na talerze. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.