Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Dyniowe racuszki



embrum
22-10-14, 14:31
[*=center]Składniki:
[*=center]2 szklanki m±ki (http://gotujmy.pl/maka,skladnik-kulinarny,1301.html),
[*=center]1 i 1/3 szklanki mleka (http://gotujmy.pl/mleko,skladnik-kulinarny,1401.html),
[*=center]1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
[*=center]2 łyżki cukru,
[*=center]2 jajka,
[*=center]40 dag mi±ższu dyni (http://gotujmy.pl/dynia,skladnik-kulinarny,1298.html) (po obraniu),
[*=center]Migdały (http://gotujmy.pl/migdaly,skladnik-kulinarny,1259.html) do dekoracji,
[*=center]Melisa do dekoracji,
[*=center]Olej do smażenia










Dyniowe racuszki - PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dynię. Obran± ¶cieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wlewamy mleko. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta: m±kę, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie miksujemy. Do gotowego wsypujemy start± dynię. Cało¶ć dokładnie mieszamy za pomoc± łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta formuj±c małe racuszki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy migdałami i dekorujemy melis±.