Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czekoladowy pudding z chleba i marmolady



embrum
22-10-14, 14:21
To przykład angielskiego deseru z pieczywa i marmolady (dżemu), czyli składników, które zwykle mamy w domu. Jedynym większym wydatkiem może być gorzka czekolada o dużej zawartości kakao. Poza tym ten pudding przygotowuje się prosto i szybko (za wyjątkiem czasu chłodzenia w lodówce) i powinien smakować całej rodzinie.Składniki:10 grubych kromek białego pieczywa (wczorajszego, najlepiej tostowego lub innego białego chleba bez zakwasu)
3 kopiaste łyżeczki marmolady (dobrze sprawdzają się dżem pomarańczowy, konfitura z czarnych porzeczek i powidła śliwkowe)
150 g gorzkiej czekolady (75% zawartość kakao)
75 g masła
420 ml mleka
110 g drobnego cukru (może być cukier puder)
3 jajkaSposób przygotowania:Z chleba odetnij skórki. Rozsmaruj marmoladę na 3 kromkach chleba i połóż na nich kolejne 3 kromki. Tak przygotowane kanapki i pozostałe 3 kromki chleba podziel na 4 trójkąty. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, cukrem i masłem (połamane kawałki czekolady i resztę składników włóż do miski, umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą - tak, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wody). Mieszaj składniki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia. W osobnej misce ubijaj jajka i powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia (około 16x23 cm) rozsmaruj masę jajeczno-czekoladową (około 1 cm wysokości). Rozłóż na tym chleb z marmoladą, a na górę wylej połowę pozostałego kremu czekoladowego. Rozłóż resztę trójkątów z chleba na górze, na to wylej resztę czekoladowej masy. Używając widelca, delikatnie przyciśnij górne składniki do reszty deseru. Przykryj naczynie folią spożywczą i zaczekaj aż pudding ostygnie, następnie włóż go do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zdejmij z naczynia folię i delikatnie umieść je w większej formie do pieczenia, napełnionej mniej więcej do połowy gorącą wodą. Piecz przez około 30-35 minut. Przed podaniem pozwól deserowi ostygnąć przez około pół godziny. Dobrze smakuje z bitą śmietaną