embrum
22-10-14, 14:20
Jabłka z kruszonk±, czyli apple crumble, to bardzo popularny w krajach anglosaskich deser. Jest tani i łatwy do przygotowania, a smakuje niebiańsko! To taka uproszczona wersja szarlotki, ale w niczym jej nie ustępuje. Czę¶ć m±ki z kruszonki można zast±pić płatkami owsianymi, a biały cukier, cukrem trzcinowym, je¶li wolimy zdrowsz± wersję. Deser można też przygotować z innych owoców - wspaniale smakuje np. ze ¶liwkami!Składniki:
6 jabłek
250 g cukru
200 g m±ki
120 g masła
cynamon
rodzynki (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Jabłka obierz, pokrój w kostki. Przełóż do garnka, dodaj 3/4 cukru i cynamon (oraz, opcjonalnie, rodzynki). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. Du¶ do miękko¶ci. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj m±kę, masło i resztę cukru palcami, konsystencja ma przypominać bułkę tart±. Przełóż jabłka do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonk±. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu, gdy kruszonka przybierze złocisty kolor. Podawaj na ciepło (ale nie gor±ce!), najlepiej z gałk± lodów owocowych. Pycha!
6 jabłek
250 g cukru
200 g m±ki
120 g masła
cynamon
rodzynki (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Jabłka obierz, pokrój w kostki. Przełóż do garnka, dodaj 3/4 cukru i cynamon (oraz, opcjonalnie, rodzynki). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. Du¶ do miękko¶ci. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj m±kę, masło i resztę cukru palcami, konsystencja ma przypominać bułkę tart±. Przełóż jabłka do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonk±. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu, gdy kruszonka przybierze złocisty kolor. Podawaj na ciepło (ale nie gor±ce!), najlepiej z gałk± lodów owocowych. Pycha!