Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Makaron z serem



embrum
22-10-14, 14:18
Macaroni and cheese to ulubione danie amerykańskich dzieci. Przygotowanie jest banalnie proste, a składniki zwykle zalegaj± w naszych szafkach kuchennych i lodówce. Brak warzyw w tej potrawie warto zrekompensować sałatk± lub owocami na deser. Można też dodać warzywa do makaronu, np. różyczki brokułów, marchewkę, pora albo kukurydzę. Niektórzy wzbogacaj± potrawę tuńczykiem, pomidorami lub kawałkami ugotowanego mięsa kurczaka. Włoska, prostsza, wersja macaroni and cheese, czyli pasta al burro e parmigiano, to makaron ugotowany al dente, do którego już na talerzu dodajemy odrobinę masła, mieszamy i posypujemy parmezanem - prosto, ale smacznie!Składniki:drobny makaron, np. kolanka
1 łyżka masła
1 łyżka m±ki
450 ml mleka
gar¶ć startego żółtego sera
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji z opakowania. OdcedĽ po ugotowaniu. Sos serowy: w rondelku rozpu¶ć masło i dodaj łyżkę m±ki, dobrze wymieszaj. Dodaj odrobinę czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu, mieszaj±c, przez około 30-60 sekund. Stopniowo dolewaj mleko, mieszaj±c cały czas trzepaczk±. Zagotuj, ci±gle mieszaj±c, aż sos zgęstnieje. Dodaj duż± gar¶ć startego żółtego sera i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, wymieszaj i podawaj. Można też przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu dodatkowym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, przez 5-10 minut