Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chrupiące paseczki z piersi kurczaka



links
21-06-14, 20:10
http://i.imgur.com/tSPAOfK.jpg

Składniki:
- pierś z kurczaka,
- krakersy,
- przyprawa do kurczaka,
- pieprz,
- mleko,
-odrobina oleju (2 łyżki)

przygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w mleku przez ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie rozbić tłuczkiem. Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju. W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły rolę panierki. Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienienia się panierki). Otrzymane piersi są przepyszne, z chrupiącą panierką - w dodatku dietetyczne, gdyż niesmażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami - również bez tłuszczu.
Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący: Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki. Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pieczemy pół godziny w temp. 200-220 stopni. Smacznego

hermiona
03-07-14, 08:13
Żeby nie robić osobnego przepisu - smaczne są też takie paseczki w panierce z płatków kukurydzianych - przygotowuje się tak samo. Z krakersami nie jadłam, ale chętnie spróbuję.