PDA

Zobacz pełną wersję : nasza-klasa (nk.pl)

jpmw108
22-07-10, 13:35
nk.pl (dawniej nasza-klasa.pl) ? polski serwis społecznościowy, którego początkowym celem było odnawianie szkolnych kontaktów użytkowników.
Do kwietnia 2009 na portalu zostało utworzonych ponad 25 mln kont[potrzebne źródło]. Według portalu Alexa serwis jest trzecią (po google.pl i "Onecie") najczęściej odwiedzaną stroną w Polsce[1]. nk.pl znalazła się też na siódmym miejscu wśród najszybciej rosnących w skali świata zapytań Google w 2008 roku[2].

Serwis umożliwia użytkownikom odnalezienie swoich dawnych szkół oraz przyłączenie się do wybranych klas. Oprócz szkół nk.pl prowadzi rejestr uczelni, jednostek wojskowych, organizacji harcerskich oraz klubów zainteresowań. Oprócz nich w bazie, w tzw. Nibylandii, są umieszczone fikcyjne szkoły. Użytkownicy mogą również wyszukiwać w bazie danych poszczególnych znajomych. Wyszukiwanie następuje według imion, nazwisk, pseudonimów szkolnych, wieku lub lokalizacji. Odnalezieni znajomi mogą zostać dodani do osobistej listy kontaktów.
Możliwe jest także tworzenie galerii zdjęć (do których można linkować za pomocą "pinezek" znajomych z listy), wymiana wiadomości pomiędzy profilami oraz blokowanie niepożądanych kontaktów. Każda zarejestrowana szkoła oraz klasa posiada odrębne forum dyskusyjne. Możliwe jest zakładanie forów tematycznych, komentowanie oraz ocenianie zdjęć i organizowanie ich w albumach, dodawanie komentarzy do profili użytkowników, wysyłanie wirtualnych prezentów oraz dedykowanie przebojów.
Ostatnio wprowadzoną do portalu funkcją jest wieloplatformowy komunikator internetowy nktalk. Umożliwia on rozmowy z aktywnymi znajomymi w czasie rzeczywistym, przeglądanie archiwów rozmów, ustawianie statusów i opisów oraz rozsyłanie masowe wiadomości[3]. Żeby móc korzystać z komunikatora, należy dostać zaproszenie od jednego z bieżących użytkowników lub dokonać zmiany w Ustawieniach prywatności.
Historia [edytuj]

Pierwowzorem tego serwisu był: Classmates.com, założony w roku 1995[4][5][6].
nk.pl (wtedy jeszcze nasza-klasa.pl) została utworzona 11 listopada 2006 przez studenta informatyki na Uniwersytecie Wrocławskim Macieja Popowicza. Nad jego utworzeniem pracowali również Paweł Olchawa, Michał Bartoszkiewicz oraz Łukasz Adziński. Była nazwa portalu nawiązywała do tytułu piosenki Jacka Kaczmarskiego "Nasza klasa". Szacowana wartość udziałów serwisu to około 150 mln złotych[7].
W dniach 1-7 stycznia szata graficzna portalu uległa kilku drobnym zmianom, do najważniejszej z nich zaliczyć należy nowe logo strony, tematu przewodniego oraz dedykowanej rozdzielczości ekranu (do 1024 X 768 pikseli).
22 czerwca 2010 nastąpił całkowity rebranding - nasza-klasa.pl została zmieniona na nk.pl - krótszy adres, który dostępny był już wcześniej. Aby nadal korzystać z portalu, użytkownicy muszą zaakceptować nowy regulamin i wyrazić zgodę między innymi na otrzymywanie informacji handlowych na adres e-mail oraz przetwarzanie i wykorzystanie zdjęcia głównego umieszczonego w ramach portalu wraz z imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem (również w celach reklamowych spółki i jej kontrahentów, w ramach serwisu lub poza serwisem). Niezaakceptowanie powyższych zapisów jest równoznaczne z rozwiązaniem umowy z ważnych powodów.
Śledzik [edytuj]

9 września 2009[8] nasza-klasa.pl wprowadziła nową funkcję do serwisu - Śledzik. Jest to rodzaj mikrobloga. Użytkownik może kogoś śledzić (tzn. widzieć wpisy śledzonych osób na stronie głównej) i być śledzony przez innych (tzn. widzieć jego wpisy na stronie głównej mogą tylko osoby, które go śledzą). Wpisy mogą zawierać adresy internetowe.

Acerbid
22-07-10, 14:46
i co jest ciekawego na nk.pl początki strony były dobre teraz zamieniła sie w druga fotkę funkcja oceniania zdjęć itd

Anonymous
22-07-10, 21:05
Dokładnie tylko teraz kasę by chcieli zarabiać piwo leci

tolasz
23-07-10, 22:01
i wyrasta pokolenie nk, które robi sobie "słitaśne fotki". Fajny pomysł, dobre początki, ale później nk się tylko staczało. W moim wypadku przydało się kilka razy, np. przy uzyskiwaniu kontaktów z dawnymi znajomymi lub poznawanie nowej klasy w wakacje :mrgreen:

Heroson
28-07-10, 21:18
Nienawidzę tej strony,ponieważ coraz częściej ogłupia nie tylko nastolatków,ale i małe dzieci przykładem tego jest 8 letnia siostra mojego kolegi.

Yanni
30-06-11, 22:25
Zgodzę się z tym wcześniej było lepiej teraz mi się nie podoba dodali limity na zdjęcia, nie dobrze. :shock: Przestałem już używać tego portalu.

Headshot
14-07-11, 10:05
Ja miałem konto na NK tylko przez kilka godzin, nie lubie tego portalu wole FB

Kometa
13-10-11, 19:12
Ja od samego początku nie miałam zaufania do naszej klasy i nie mam tam konta.

Dementor
13-10-11, 20:27
Ja mam konto ale nie zaglądam już od dawna bo tragedia tam się dzieje.

Maniek8902
13-10-11, 20:36
Moim zdaniem nk to już nie nk tylko portal na którym można łatwo złapać wirusa,tak samo na facebok,oba te portale są niezłą gradką dla hckerów,czytałem na temat tych poetali na dobrychprogramach ile użytkowników zostało zawirusowanych i dlatego zrezygnowałem z tych portali

Dementor
13-10-11, 21:10
Ja bardzo rzadko wchodzę jak widzę na e-mailu że przyszła jakaś wiadomość .

Zygmund
26-12-11, 21:33
Nk coraz gorsza jest - niby lpiej lepiej wygląda ale jak dla mnie to lipa.

SzymonPajacyk
05-03-22, 09:04
A wejdę se na NK dzięki za przypomnienie

SzymonPajacyk
05-03-22, 09:08
oooo OOOOO Nasza klasa - dziś znika serwis, który zmienił polski internet
2021/07
Koniec serwisu Nasza Klasa. Wyrok zapadł po cichu. Axel Springer Polska zdecydował, że 27 lipca zamyka na stałe wrota do największej klasy

Drytomm
15-04-22, 15:08
NK - pomieszanie fotky.pl, bukfejsa, ynstachama, ćiwierkacza oraz innych serwisów nibyspołecznosciowych.
Zastaw się, a pochwal się. Nawet ( a zwłaszcza ) pieskiem 600 gram na tle ścianki działywej w wylly.
Dulska śmieje się w niebogłosy.

SzymonPajacyk
20-04-22, 02:18
Zrozumiałem tylko o piesku na tle ścianki działowej nośnej

Drytomm
27-04-22, 10:35
NK - pomieszanie fotky.pl, bukfejsa, ynstachama, ćiwierkacza oraz innych serwisów nibyspołecznosciowych.
Zastaw się, a pochwal się. Nawet ( a zwłaszcza ) pieskiem 600 gram na tle ścianki działywej w wylly.
Dulska śmieje się w niebogłosy.

Fotky.pl -> fotka.pl
bukfejs - > facebook
ynstacham - > instagram
ćwierkacz - > tweeter
ścianki działywej w wylly - ścianka działowa z karton gipsu nie będaca ścianą nośną, jednocześnie będąca tłem niczym dla celebrytów.
Dulska - postać fikcyjna, z obowiązkowej lektury w szkole podstawowej pt. "Moralność Pani Dulskiej".

https://pl.wikipedia.org/wiki/Moralno%C5%9B%C4%87_pani_Dulskiej - coraz bardziej powszechne zachowanie w naszym życiu codziennym ( a zwłaszcza politycznym ) od 7-8 lat.